“Cursussen Zijnsmeditatie”

Meditatie neemt een belangrijke plaats in op het pad van Zijnsoriëntatie.  Zijnsmeditatie is een verzamelterm  voor allerlei meditatievormen: zittend, staand, bewegend en visualiserend.  Al deze meditatievormen zijn gericht op verschillende niveaus van je geest: van het meest concrete niveau tot het meest subtiele.  Het kenmerkende van meditatie is dat je je geest uit zijn ‘Zijnsvergetelheid’ thuisbrengt naar zijn thuisbasis, naar Zijn.

Vanuit een evolutionair gevormde overlevingsdrang ben je gaan grijpen naar innerlijke en uiterlijke ervaringen: gedachten, gevoelens en zintuiglijke indrukken.  Door die grijpende aandacht verplaatst je gewicht zich van je basis, je Zijnsgrond, naar boven en naar buiten, naar alles wat je waarneemt.  Dat trekt je uit je basis en brengt je ‘van huis’.

Meditatie brengt je weer terug in je Zijnsaard, die rijk is aan kwaliteiten zoals rust, blijdschap, geluk, liefde en helderheid. Je geest thuisbrengen is lijfelijk voelbaar als ontspanning, loslaten van pantsering, ervaren van stilte en van rijke kwaliteiten. Tegelijkertijd blijkt je thuis geen vaste plek te zijn waar je als het ware in kunt wonen. Je thuis is eerder ruimte, openheid, Zijn zelf.

Door regelmatig te oefenen zul je merken dat je beter in staat bent om los te koppelen van je gedachtestroom, dat je beter kunt ontspannen en meer gemak ervaart.

Jouw ware aard is liefde. Liefde is tijdloos en kent geen afstand en grenzen. Verbinding is daarin vanzelf gegeven.

Tegelijkertijd is er pijn en contractie. We trekken impulsief weg van dat wat pijnlijk of moeilijk is. Bij de Hartmeditaties die ik begeleid verbind je je eerst met je wezensgrond. Je stemt je af op jouw ware aard die liefde is. En je opent je hart voor wat leeft in jezelf of in de ander.

Lees meer

Op deze meditatie-zittingen word je uitgenodigd tot het herkennen van je non-duale vrijheid en tot rusten in jouw Zijnsaard. We nemen deze non-duale openheid, die reeds compleet aanwezig is als de grond van onze geest, als uitgangspunt.

Hier valt geen werk meer te doen. Het gaat om steeds opnieuw herkennen én deze moeiteloze wijze van Zijn te onderscheiden van ‘steeds iets willen doen’ om beter te worden.
Rustend in onze Zijnsaard is er vanzelf de resonantie met vreugde, liefde, vrede …

Lees meer